Gilde juleaquavite smaking – Vinslottet


I går var jeg tilstede på Gilde Juleaquavit smaking på Vinslottet i Inkognitogaten. Den første juleakevitten ble lansert allerede i 1988. Jeg har vært så heldig å bli invitert flere ganger, og tradisjon tro hadde jeg med meg ei venninne i går også.  Det var en koselig start på helgen, med en deilig smak av jul.

44823542_10156531437446970_2347446897121165312_n.jpg

Jan Henrik Syversen «Gladkokken» sto for maten som var deilig julekrydret Porchetta (ribberull) med sprø svor, rødkål, syltet rødløk, poteter og saus lagd med epler og akevitt.

 

 

Årets juleaquavit er den 31. i rekken, og er den første som er signert av Master blender Ivan Abrahamsen etter at Halvor Hauch ga fra seg stafettpinnen i fjor. Årets design er en hyllest til at julen er en feiring av «varige verdier» – av tradisjon, familie, nestekjærlighet og ettertanke. Illustrasjonene på flasken er symboler på dette, med elementer som vi forbinder med jul som julenek, dompap og nisser.

Akevitten tilberedes gjennom den unike solerametoden: Hvert år spares en andel juleakevitt som benyttes som base for neste årgang. På den måten vil Gilde Juleaquavit alltid inneholde dråper fra alle tidligere årganger.

Under lanseringen holdt Abrahamsen en Master Class, vi fikk smake på årets Gilde juleaquavit, Gilde juleaquavit ekstra modnet, Gammel Opland, Opland Edel Madeira og Løiten juleaquavit.

 

 

Ved ankomst fikk vi servert en coctail med Lysholm No 52 og rød grapefrukt ~skikkelig frisk og god. Sitruspreget i denne aquavitten gjør at den passer så godt til coctails.

44740304_10156531431791970_1188408186558742528_n

Lysholm Pink

4 cl Lysholm No 52
Pink Grapefruit Soda
+ masse isbiter
1/2 skive rød grapefrukt

~

Akevitt, Norges nasjonalbrennevin, har tradisjonelt blitt servert ublandet til mat eller øl gjerne til julematen. Men den passer også godt i  drinkevarianter som f.eks «Fjellbekk» og «Aquavit sour».

Slik drikker du akevitt. Tre tips fra akevittens far, Halvor Heuch

Akevitt bør ikke serveres i et tradisjonelt snapseglass eller spissglass, men gjerne i et tulipanformet glass, hvor aroma frigis og gir bedre smaksopplevelse.

En vanlig feil mange gjør, er å legge akevitten i fryseren før servering. Ikke gjør dette! Da mister du mange fine nyanser.

Akevitt smaker best ved en temperatur på ca. 18 grader. Du kan sette den i kjøleskapet 30 minutter før servering hvis nødvendig.

Ønsker dere en fortsatt fin dag ❤ Jeg skal straks avgårde for å spise en bedre lunsj på Bristpl Grill med ei venninne.

~

Jeg har laget noen oppskrifter hvor jeg har brukt akevitt i forbindelse med Norges beste bakst ~ Krumkakeskåler med mangokrem og Cupcakes m/aquavitt og karamell popcorn

Her finner dere også oppskriften på deilige Aquavitt brente mandler ❤

 

 

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar <3

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s