Deilig eltefritt valnøttbrød


Hei og god kveld, håper dere har hatt en fin helg så langt. Jeg har gått meg en lang tur i finværet i dag, og i går møtte jeg noen venner på Dattera til Hagen og vi tok en tur på Herr Nilsen etterhvert og hørte på et bluesband.

Som jeg har fortalt før har jeg fått helt dilla på eltefritt, og nå har jeg fått tak i en gryte også. Så i dag lagde jeg eltrefritt brød i jerngryte for første gang. Det ble kjempegodt, knasende sprø skorpe og så luftig.

Fordeler med langtidsheving er at kroppen nyttiggjør seg næringsstoffene i kornet bedre ved bløtlegging. Om du hever deigen lengre får melet tid til å trekke inn mer vann, og dette gir en mye luftigere bakst.

Tips : Juster deigen med vann mot slutten av eltetiden, istedenfor med mel. Fort gjort å få tilsatt for mye mel, som trekker til seg væske når det står til heving, og resultatet kan bli tørt.

Lykke til med baksten ❤

Deilig eltefritt valnøttbrød

12043110_10153554426446970_6801963776571610449_n

400 g hvetemel, siktes
100 g grovbakst
1/4 ts tørrgjær
1,5 ts havsalt
100 gram valnøtter, grovt hakket
1 ss mørk sirup
4 dl romtemperert vann

Slik gjør du :

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle, tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske klissete, men skal ikke flyte utover. Ha på plastfolie og et kopphåndkle og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller i minimu 10 t.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den vil nå være ganske klissete og flyte utover, den skal nå gjennom en brettprosess med en deigskrape eller slikkepott. Brett den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 C og setter samtidig gryta/formen (med lokk) som du skal steke brødet i inn i ovnen.

Når brødet var ferdig etterhevet penslet jeg det med litt olje og strødde på litt havregryn.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 min. Ta av lokket og stek videre i 5-15 min, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. La brødet avkjøle på en rist.

For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Serveres med det du liker best, det er også veldig godt ved siden av salat eller tapas.

Kos dere ❤
12003360_10153554480951970_1137125596020442201_n

Legg gjerne igjen en kommentar <3

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s