Lussekatter


Heisann, håper det står bra til og at dere har hatt en fin helg så langt 🙂

Jeg har vært helt slått ut i helgen, begynte med vondt i halsen på onsdag også ble det bare, verre og verre frem til jeg ble helt slått ut fredag, Er heldigvis i bedre form nå, men halsen er fortsatt vond da. Har fått gått meg en liten tur og bakt lussekatter. Hadde store planer med ting jeg skulle gjort i helgen, men, men..

På tirsdag er det St.Lucia og det blir ingen Lucia-feiring uten deilige Lussekatter! Kanskje du får lyst til å bake disse herlighetene til tirs 13. desember ❤

Ønsker dere en fortsatt fin søndag ❤

~

Lusekatter – 24 stk (alt etter hvor store du vil ha dem og i hvilken form)

15338679_10154617660381970_3701960021206358199_n

1/2 l melk
150 g smør
125 g melis
1/2 g malt safran eller 1 ts gurkemeie
1 pk tørrgjær eller 50 g gjær
750 g hvetemel

Pensling
1 egg
1 ss melk

Pynt
rosiner

Slik gjør du det:

Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i safran.

Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C – jeg satte kjelen i kaldt vannbad så da gikk det ganske raskt.

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha halvparten av melet oppi bakebollen, og tilsett tørrgjær. Dersom du bruker fersk gjær løser du denne opp i melkeblandingen. Spe med melkeblandingen, mens du lar kjøkkenmaskinen gå på svak fart. Når du har tilsatt all væske sper du på med mer mel slik at du får en fin konsistens på blandingen. Kan gjerne ha igjen litt av melet til utbakingen. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving til omtrent dobbel størrelse det tar ca 1 t. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i 24 biter(alt etter hvor store du vil ha dem og i hvilken form) . Form lussekattene slik du vil ha dem, jeg trillet bare ut og formet som hjerter.

lussebullar_21165138

Fordel lussekattene på to bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse det tar ca. 30 min.

Pensle de ferdighevede lussekattene forsiktig med sammenvispet egg og  melk, og dekorer med rosiner. Stekes midt i ovnen ved 230 C (over- og undervarme) i 7-10 min.
Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvordan ovnen din er så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under.

Avkjøl lussekattene på rist. Dersom du ikke skal spise alle lussekattene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La dem tine en halvtimes tid på kjøkkenbenken, eller over natten i kjøleskapet, og vekk de til live etter noen minutter i ovnen, ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 min. Da smaker de som nybakte igjen.

Happy baking ❤

~

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar <3

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s