Brente mandler og risboller


håper dere har hatt en fin uke så langt 🙂

Tenk at på søndag er det første søndag i advent, og på mandag er det 1. desember. I dag snødde det såvidt her i Oslo, det begynner å bli litt småkaldt og glatt å sykle på jobben nå.

Ønsker dere enn deilig førjulstid, stress ned, finn gode løsninger og planlegg i god tid slik at det ikke blir stress i siste liten ❤

Tenkte jeg skulle dele noen av mine favorittoppskrifter på julegodis:

Brente mandler

images

300 gram mandler
1 dl vann
200 gram sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss smør
litt kanel

Ha vann, kanel, sukker og vaniljesukker i en kasserolle og gi det hele et oppkok. La sukkerlaken koke i 2–3 minutter og tilsett mandlene. Det er nå viktig å røre hele tiden, helt til sukkeret krystaliseres og legger seg rundt mandlene. Fortsett og rør, til sukkeret smelter igjen. Dette er en tålmodighetsprøve da det kan ta noen minutter før sukkeret smelter, men pass likevel på at du ikke bruker for høy temperatur, for da blir det ikke brente mandler, men svidde mandler…

Når alt sukkeret har smeltet tilsetter du smøret, som skal bidra til at ikke alle mandlene klumper seg sammen. Rør godt til smøret har smeltet. Hell mandlene over på et bakepapirkledt stekebrett el. Mandler som likevel har klumpet seg sammen kan du forsøke å skille med en gaffel el.

Når mandlene er helt avkjølt kan du putte de i en tett boks.

Hvis du putter mandlene i et pent glass og pynter med et bånd har du en fin og personlig julegave.

Risboller

668132-11-1292241201531

125 g Delfiafett eller Cocosa
100 g mørk kokesjokolade
3 ss sterk god kaffe
200 g siktet melis
2 egg
en spiseskje mørk usøtet kakao (bakekakao eller rawfood kakao)
halvannen liter puffet ris

små papirformer

Smelt delfiafett og kokesjokolade sammen over svak varme og sett det til side for avkjøling. Pisk eggedosis av egg og melis og rør deretter inn kaffe, kakao og sjokoladeblandingen så du får en jevn glatt masse.

Rør deretter inn puffet ris og se til at alt dekkes av sjokoladeblandingen. Bruk deretter to dessertskjeer til å forme ut små boller og sett de oppi papirformer. Sett de kaldt så de stivner og oppbevar de kjølig i tett boks med matpapir mellom lagene.

Peppermynte konfekt (oppskrift fra Soma Nordic)

timthumb.php

100 g Ecuador Organic 70 % mørk sjokolade
4 ss Cocosa Extra Virgin kokosolje
3 dråper Steviosa flytende vanilje
30-40 dråper peppermynteolje (eterisk fås kjøpt på apoteket)
En knipe salt

Silikon-hjerteform eller minimuffinsformer i papir.

Smelt 2/3 av sjokoladen i vannbad, og få temperaturen opp til 55 grader. Ta bollen ut av vannbadet og rør i den siste tredjedelen av sjokoladen, finhakket.

Fyll formene litt mindre enn halvveis med den smeltede sjokoladen. Ikke bruk opp all sjokoladen. Vri og vend litt på formen så sjokoladen nesten renner over formkantene. Sett formen i kjøleskap i en halvtime.

Smelt sammen de øvrige ingrediensene ved lav temperatur i vannbad. Saltet løses lett opp i noen av peppermyntedråpene.

Ta ut formen av kjøleskap og fordel massen i formene. Sett formen tilbake i kjøleskapet til det stivner.

Smelt resten av den tempererte sjokoladen i vannbad på nytt, men nå bare til det blir tyktflytende (ca. 32 grader). Hell så sjokoladen over den stivnede kokosmassen og sett formen i kjøleskap.

Legg gjerne igjen en kommentar <3